Monday, 4 June 2012

Pengenalan otak-otak

    Otak-otak adalah sejenis makanan tradisional di perkampungan nelayan. Kebiasaannya dimakan sebagai makanan ringan di jamuan petang. Terdapat dua jenis otak-otak di Malaysia iaitu "Otak-otak Terengganu" dan "Otak-otak Johor."
    Pada lazimnya ia dibungkus dengan daun kelapa atau daun nipah tetapi kini ianya boleh dibungkus dengan kulit popia dan dikenali sebagai 'spring roll'.
    Kebiasaan otak-otak diperbuat daripada isi ikan laut. Bagi ikan air tawar yang sesuai untuk dibuat otak-otak ialah ikan tilapia merah, patin dan keli.
    Otak-otak yang dibungkus dengan daun kelapa atau daun nipah perlu dibakar di atas dapur arang atau dapur biasa. Ia lebih enak dimakan ketika masih panas.
Bahan-bahan Mentah
Bil
Bahan-bahan
Peratus
Contoh
1
Isi Ikan
100
10 Kg
2
Tepung Jagung atau kanji
5
500 Kg
3
Garam
1.5
15 Gram
4

Santan Kelapa
20 Hingga 50
200 gram hingga 500 gram


Penyediaan Sambal Otak-otak
Bil
Bahan-bahan
Peratus
Contoh
1
Cili Boh / Serbuk Cili
13 / 2.5
130 / 25 Gram
2
Bawang Merah
6
60 Gram
3
Bawang Putih
3
30 Gram
4
Jintan
0.5
5 Gram
5
Ketumbar
4.5
45 Gram
6
Gula
4.5
45 Gram
7
MSG
0.5
5 Gram
8
Serai
2
20 Gram
9
Lengkuas
2
20 Gram
10
Halia
2
20 Gram

No comments:

Post a Comment